آیا در جراحی بینی (rhinoplasty) از غضروف مصنوعی یا پروتز بینی استفاده میشود؟ در مواقعی که تیغه وسط بینى ( سپتوم ) غضروف كافى براى تقویت نوك بینى در اختیار جراح قرار نمى دهد، بعضى از جراحان از غضروف مصنوعى ( پروتز ) براى تقویت نوك بینى استفاده مى كنند. در ادامه این مقاله از دکتر مطب با ما همراه باشید تا بیش تر با کاربردهای پروتز در جراحی بینی آشنا شوید.
در برخی از افراد کاندید ترمیم بینی که در عمل اول قوز بینی بیش از حد برداشته شده است ، غضروف زیادی برای پرکردن پل بینی صاف شده و فرو رفته لازم است. با توجه به محدودیت منابع غضروف در گوش و بینی و احتمال بالای بدشکلی و خمیدگی ناشی از استفاده از غضروف دنده، گاهی استفاده از پروتزهای طراحی شده می تواند گزینه ای مناسب برای بازسازی پل بینی تخریب شده باشد.
پروتزهای مقبول برای استفاده در میان جراحانی که از این مواد استفاده می کنند، یا سیلیکونی و یا مربوط به برند MEDPOR است که این دومی، امکان بازجذب یا خم شدن با مرور زمان ندارد و می تواند برای هر فردی با دقت تراشیده شود. این پروتزها اگرچه بطور بالقوه مستعد عفونت یا جابجایی است ولی در بررسی های بالینی نیز آمار موفق مناسبی را در زمانی که در یک بستر سالم از بافت بینی قرار داده می شوند نشان داده اند.
توصیه معمول این است که از استفاده از آن ها در ناحیه نوک بینی و همچنین بینی های پرخطر مثل موارد تخریب شده در اثر مصرف کوکائین یا با سابقه عمل ها و دستکاری متعدد در بینی که پوست و بافت غیرطبیعی پیدا کرده است پرهیز شود . با اینکه یکی از جاهایی که بهترین نتایج را می توان با آن بدست آورد تقویت و پر کردن پل بینی است ،ولی تا جایی که ممکن است باید از غضروف ها و بافت های بیمار مانند درم یا فاشیا استفاده کرد.
که در عمل های ما در 99 درصد موارد از عضروف های طبیعی خود بدن استفاده می شود که بعدا قابلیت جذب به عنوان بافت بدن را داشته باشد.
👈بیشتر بخوانید: اصلاح فرم بینی با تزریق فیلر بینی
انتخاب نوع غضروف برای استفاده در جراحی بینی نقش بسیار مهمی در میزان موفقیت نتیجه جراحی بینی ایفا می کند. در صورتی که به دنبال بهبود سایز پل بینی یا افزایش جهت دهی نوک بینی هستید، می توان از غضروف خود بدن استفاده کرد و اولین گزینه برای جراح پلاستیک هم همین مورد است. در بیشتر موارد برای جهت دهی و زاویه دادن مناسب به نوک بینی از پیوند غضروف بهره گرفته می شود
اینکه اولین انتخاب جراح استفاده از غضروف طبیعی است دلیل مشخصی دارد و آن هم این است که پروتز های مصنوعی مانند گورتکس و سیلیکونی هر دو در بدن به عنوان جسمی خارجی شناسایی می شوند و ممکن است که در همه موارد توسط بدن مورد پذیرش قرار نگیرند و همیشه خطر پس زدن غضروف ها توسط بدن وجود دارد. از سوی دیگر غضروف طبیعی توسط بدن نشناخته شده هست و بنابراین خطر پس زدن آن وجود ندارد. این که غضروف از چه قسمتی از بدن گرفته شود اهمیتی ندارد ، مهم این است که غضروف جز بدن باشد .
پروتز بینی در مقابل مزایای خود معایبی نیز دارد
البته احتمال بروز این مشکلات بسیار کم است و باید در انتخاب جراح دقت لازم را داشته باشید. می توان گفت اکثریت جراحی بینی که با کمک پروتز های بینی انجام شده اند موفقیت آمیز بودند و هیچ مشکل و عواقبی را برای بیمار به وجود نیاورده است.
همان طور که گفتیم پروتز به طور کلی یک وسیله مصنوعی است که برای شکل دادن به نواحی مختلف استفاده می شود. ما پروتزهای مختلفی را می توانیم به صورت فرد اعمال کنیم. برخی از این پروتزها عبارتند از:
البته لازم به ذکر است که پروتزهای دیگری از جمله پروتزهای لب و چانه و … نیز وجود دارند. اما معروف ترین آن ها را در بالا نام بردیم.
راهای زیادی برای اتصال پروتز بینی وجود دارد که معروف ترین آن ها عبارتند از:
شما هر دو روش را می توانید تحت نظر پزشک انجام دهید.
باید بگوییم ماندگاری پروتز بینی به نوع آن نیز بستگی دارد. پروتزهای سیلیکونی طول عمری حدود 1 الی 3 سال دارند. که البته این مورد نیز به مواردی محیطی همچون محیط کاری و خانه و همچنین قرار گرفتن در معرض نور خورشید ، نوع پوست و رعایت بهداشت وابسته است.
👈بیشتر بخوانید: عمل جراحی بینی استخوانی